Een financieel probleem wordt zelden opgelost met geld….

Dit klinkt misschien gek, maar toch is het vaak het geval. Ook al is er in sommige gevallen wel geld, van bijvoorbeeld iemand die wil helpen. Het echte probleem is  hierdoor  vaak niet opgelost of het is weer zorgvuldig afgedekt om in de toekomst met alle kracht weer, en misschien wel erger, naar boven te komen.

Wat is de onderliggende oorzaak van het financiële probleem. Geld is een middel, een gereedschap. De patronen,  gevoelens en emoties  die onder het oppervlak van het probleem sluimeren, daar zit vaker het echte probleem. Slordigheid, desinteresse, onuitgesproken meningen, jarenlange gekoesterde wrok of jaloezie, totaal verschillende zienswijzen en geldpersoonlijkheden. Dit alles kan zorgen voor complexe toestanden. Vaak wordt er dan geroepen dat Geld de wortel is van alle kwaad, maar is dat wel zo?

Geld op zichzelf doet helemaal niets. Het is wat jij zelf er mee doet of niet mee doet. Als er een euro op de grond ligt, ligt die daar te liggen. Jij ziet de euro of niet, jij raapt de euro op of niet. Die euro zelf doet helemaal niets. De actie ligt bij jou en dat is bij geld en geldzaken vaak het geval.

Toen ik nog bij de bank werkte kwamen er vaak ondernemers die een verhoging van hun krediet nodig hadden. Soms was dat omdat de zaken erg goed gingen en zij door toename van het aantal klanten die op rekening betaalden een hogere debiteurenpost hadden. Precies waar een krediet verhoging voor bedoeld is. Prima dus. Veel vaker echter was er iets heel anders aan de hand. De ondernemer was in zijn enthousiasme vergeten acquisitie te plegen en had nu even geen omzet. De dagelijkse zakelijke en privé uitgaven gaan echter gewoon door. Of hij had vanuit de lopende rekening in een keer een auto of een andere grote investering gedaan. Facturen al een lange tijd niet verstuurd. BTW en/of inkomstenbelasting niet apart gehouden en moest nu betalen aan de belastingdienst. In de meeste van deze gevallen is een verhoging van het krediet niet mogelijk, maar ook niet gewenst. Het is geen structurele oplossing.

Privé wordt er ook steeds meer reclame gemaakt om te lenen. Even een gat dichten met een PL’tje (persoonlijke lening) of een kredietje. Ja, “kijk uit geld lenen kost geld”, maar goed dat is voor latere zorg. Nu is mijn probleem opgelost of kan ik NU dat kopen wat ik wil. Het wordt ons in zekere zin door alle reclame en marketing ook best  moeilijk gemaakt. “Kijk dit is er allemaal, het ligt voor het grijpen. Als jij zo of zo bent dan moet je dit doen of hebben. Jij bent het waard!”. Inderdaad denk je, “dat ben ik en ik ben het waard!”.  Maar we vergeten ons af te vragen waarom dat gat is ontstaan of waarom we dat geld niet hebben. Vaak steken we onze kop in zand en zwijgen in alle talen.

Het is opvallend hoe open we in Nederland zijn over alles, maar dan ook echt alles. Relaties, seks, politiek, geloof, you name it en daar hebben we het over in alle openheid. Maar vraag iemand wat hij of zij verdient of heeft aan vermogen en je wordt vreemd aangekeken. Daar heb je het toch niet over….Geld. Wat is dat toch? Schaamte? Jaloezie? Dit is geenszins een oproep om al je financiële gegevens vrijelijk rond te gaan strooien, maar om een probleem op te lossen is de eerste stap “bewustwording”. Wat is er echt gebeurd, wat was jouw rol en wie nog meer? Welke gevoelens en emoties liggen er onder? En het allerbelangrijkste hoe zou het zijn zonder dit probleem? Niet alles is een makkelijke fix, soms zijn er behoorlijke stappen nodig en soms is het echt niet meer op te lossen en zullen de consequenties genomen moeten worden. Daarna echter gaat het leven gewoon weer verder, want dat geld doet niets, jij wel….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *