Het is al erg genoeg…..

Ik zit thuis te luisteren naar de mooie muziek die we draaiden bij de uitvaart van mijn vader. Ik weet dat het goed is, maar ik mis hem enorm. Dan lees ik in Volkskrant een artikel over hoe het aantal conflicten bij erfenissen blijft toenemen. “Als familieleden het contact met elkaar verbreken, is dat in de helft van de gevallen vanwege een ruzie over geld, vaak een erfenis”. Hoe erg is dat? Eerst het verdriet van een eeuwig verlies en daarna verlies je gewoon nog meer naasten.

Er is veel  veranderd de afgelopen jaren. Er is in veel families meer vermogen om te verdelen door de toegenomen welvaart en het toegenomen eigen huizenbezit. Er is vaak sprake van meerdere en/of  verschillende soorten relaties in een mensenleven en eventueel samengestelde gezinnen. Dat kan het afhandelen van een nalatenschap allemaal behoorlijk complex maken.

Het gaat over de verdeling van het vermogen, de bezittingen,  de spullen en soms de schulden, die iemand verzameld en/of gespaard heeft tijdens zijn of haar leven. De verdeling vindt plaats onder de nabestaanden die er volgens de wet recht op hebben of volgens de instructies die de overledene heeft laten vast leggen in een testament.  Bijvoorbeeld een donatie aan een goed doel.

Je kan de naasten om jou heen laten weten wat jij wil door het opstellen van een testament . Dat kost geld, maar kan door slimme constructies ook veel geld besparen in de vorm van minder successierechten. Het is dan wel zo dat je een keer  bezig moet zijn met 2 onderwerpen die niet erg populair zijn. Geld en de dood, een fatale combinatie. Als je je hier een keer overheen kan zetten dan kan je duidelijkheid scheppen en misschien wel voorkomen dat er  ruzie ontstaat over wat jij nalaat.

“Het is maar geld!”, roepen veel mensen,  maar meestal komen er veel  emoties en gevoelens bij kijken. De verdeling van “zaken van waarde” gaat ook vaak om de waardering die iemand voelt en recht op heeft (of denkt te hebben). Zaken en emoties die bij leven al moeilijk waren om te bespreken komen nu ook vaak naar boven. Nu de pijn van het verlies nog vers is komt er nog een dimensie bij.

Creëer duidelijkheid voor je omgeving. Laat weten wat jouw wensen zijn. Als je wil, laat je nabestaanden zo goed mogelijk achter. Neem die stap en regel het in 1 keer goed en pas het ook weer aan als jouw omstandigheden veranderen. Goed verzorgd achter blijven kan een beetje troost bieden in al moeilijke tijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *