Saving for a rainy day….

Het hebben van spaargeld wordt over het algemeen aangeraden. Het levert momenteel echter bijna niets op. De meeste banken zitten op 0,1% waar het een paar jaar geleden toch 2 a 3% was. Dus hoor ik veel mensen roep dat sparen totaal geen zin (meer) heeft.

Spaargeld levert je echter meer op dan die 0.1%. Het maakt je minder kwetsbaar als het even tegenzit of je voor onverwachte uitgaven komt te staan. Laten we wel zijn als er iets kapot gaat dan volgt er meestal ineens meer. Onaangename uitgaven lijken zich altijd te clusteren. Het is nooit een ding, maar de wasmachine, autoreparatie en ja hoor de laptop is nu ook echt dood. Alles tegelijk. Dan is het fijn als dit niet al te grote problemen oplevert of niet al te lang hoeft te duren om te laten maken c.q. te vervangen. Op www. Nibud.nl kun je berekenen wat zij jou aanraden voor jouw persoonlijke adviesbuffer. Het is redelijk standaard dus kijk kritisch of het meer (afhankelijk van jouw smaak in spullen) of minder kan zijn.

Het kan je ook gemoedsrust geven als er iets onverwachts gebeurt. Met je werk, ontslag of als er bijvoorbeeld een opdracht niet door gaat of een klant failliet gaat. Of met je gezondheid waardoor je rustiger aan moet doen of zelfs een tijdje helemaal niet kan werken. Of de gezondheid van je kind, familielid of vriend. Je wil er dan zijn voor hen en dus liggen je prioriteiten (als het kan) een tijdje anders en komt er minder of niets binnen. Het hebben van een noodfonds is dan erg fijn.
Kijk naar de maandelijkse lasten van jou en jouw gezin (met of zonder bezuinigingen dat is aan jou). Maak een keuze hoeveel maanden jij jezelf en je familie wil “geven” voordat er eventueel drastischere maatregelen genomen moeten gaan worden, omdat het allemaal langer duurt dan voorzien of nooit meer hetzelfde kan worden. Is dit 3 maanden, 6 maanden of zelfs een jaar?

Ik ben me er van bewust dat niet iedereen in staat is om te sparen. Als je nu schulden hebt is het ook zeker raadzaam om eerste de schulden met hoge rente af te lossen in plaats van te gaan sparen. Ook kost het tijd om deze buffers aan te leggen, maar als je niet begint komen ze er zeker nooit. Dus ook al is de spaarrente minimaal tot niet bestaand, bedenk bij jezelf hoe lekker het is of kan zijn als jij kan dansen in de regen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *