Een financieel probleem wordt zelden opgelost met geld….

Dit klinkt misschien gek, maar toch is het vaak het geval. Ook al is er in sommige gevallen wel geld, van bijvoorbeeld iemand die wil helpen. Het echte probleem is  hierdoor  vaak niet opgelost of het is weer zorgvuldig afgedekt om in de toekomst met alle kracht weer, en misschien wel erger, naar boven te komen.

Wat is de onderliggende oorzaak van het financiële probleem. Geld is een middel, een gereedschap. De patronen,  gevoelens en emoties  die onder het oppervlak van het probleem sluimeren, daar zit vaker het echte probleem. Slordigheid, desinteresse, onuitgesproken meningen, jarenlange gekoesterde wrok of jaloezie, totaal verschillende zienswijzen en geldpersoonlijkheden. Dit alles kan zorgen voor complexe toestanden. Vaak wordt er dan geroepen dat Geld de wortel is van alle kwaad, maar is dat wel zo?

Geld op zichzelf doet helemaal niets. Het is wat jij zelf er mee doet of niet mee doet. Als er een euro op de grond ligt, ligt die daar te liggen. Jij ziet de euro of niet, jij raapt de euro op of niet. Die euro zelf doet helemaal niets. De actie ligt bij jou en dat is bij geld en geldzaken vaak het geval.

Toen ik nog bij de bank werkte kwamen er vaak ondernemers die een verhoging van hun krediet nodig hadden. Soms was dat omdat de zaken erg goed gingen en zij door toename van het aantal klanten die op rekening betaalden een hogere debiteurenpost hadden. Precies waar een krediet verhoging voor bedoeld is. Prima dus. Veel vaker echter was er iets heel anders aan de hand. De ondernemer was in zijn enthousiasme vergeten acquisitie te plegen en had nu even geen omzet. De dagelijkse zakelijke en privé uitgaven gaan echter gewoon door. Of hij had vanuit de lopende rekening in een keer een auto of een andere grote investering gedaan. Facturen al een lange tijd niet verstuurd. BTW en/of inkomstenbelasting niet apart gehouden en moest nu betalen aan de belastingdienst. In de meeste van deze gevallen is een verhoging van het krediet niet mogelijk, maar ook niet gewenst. Het is geen structurele oplossing.

Privé wordt er ook steeds meer reclame gemaakt om te lenen. Even een gat dichten met een PL’tje (persoonlijke lening) of een kredietje. Ja, “kijk uit geld lenen kost geld”, maar goed dat is voor latere zorg. Nu is mijn probleem opgelost of kan ik NU dat kopen wat ik wil. Het wordt ons in zekere zin door alle reclame en marketing ook best  moeilijk gemaakt. “Kijk dit is er allemaal, het ligt voor het grijpen. Als jij zo of zo bent dan moet je dit doen of hebben. Jij bent het waard!”. Inderdaad denk je, “dat ben ik en ik ben het waard!”.  Maar we vergeten ons af te vragen waarom dat gat is ontstaan of waarom we dat geld niet hebben. Vaak steken we onze kop in zand en zwijgen in alle talen.

Het is opvallend hoe open we in Nederland zijn over alles, maar dan ook echt alles. Relaties, seks, politiek, geloof, you name it en daar hebben we het over in alle openheid. Maar vraag iemand wat hij of zij verdient of heeft aan vermogen en je wordt vreemd aangekeken. Daar heb je het toch niet over….Geld. Wat is dat toch? Schaamte? Jaloezie? Dit is geenszins een oproep om al je financiële gegevens vrijelijk rond te gaan strooien, maar om een probleem op te lossen is de eerste stap “bewustwording”. Wat is er echt gebeurd, wat was jouw rol en wie nog meer? Welke gevoelens en emoties liggen er onder? En het allerbelangrijkste hoe zou het zijn zonder dit probleem? Niet alles is een makkelijke fix, soms zijn er behoorlijke stappen nodig en soms is het echt niet meer op te lossen en zullen de consequenties genomen moeten worden. Daarna echter gaat het leven gewoon weer verder, want dat geld doet niets, jij wel….

Tussenpensioen…laten we het ook leuk houden!

Ik heb net een boek gelezen over pensioenen. Het nieuwe werken aan je Pensioen van Sjaak Zonneveld. De ondertitel luidt: Reis rond de wereld in je beste jaren. Dat spreekt mij aan. Toen ik, 7 jaar geleden al weer, 6 maanden aan het reizen was door Azië en Australië viel het mij al op. Grote groepen grijze hoofden die ook aan het reizen waren. Eindelijk konden ze genieten van hun vaak welverdiende vrije tijd. Helaas konden de meesten, uitzonderingen natuurlijk daar gelaten, niet meer aan alles mee doen. De tempels van Angkor beklimmen. Met zip lijnen tussen de bomen bij Chiang mai. Duiken op de Gili eilanden. Het is toch fijn om deze dingen in een goede gezondheid en met enige souplesse te kunnen doen.

Aangezien velen van ons toch langer dan ons 65e door zullen moeten werken voordat wij een AOW gaan ontvangen is een tussenpensioen misschien geen slecht idee. Ik heb eens gekeken maar ik krijg AOW als ik 69 en 3 maanden oud ben….in 2040 dus zo ongeveer, maar dat is nog niet helemaal zeker. Ook wordt er gespeculeerd of er dan nog genoeg geld zal zijn voor de AOW, omdat er de komende jaren een behoorlijke scheefgroei gaat ontstaan tussen het aantal werkenden en gepensioneerden. Het AOW bedrag dat bij mij hoort is momenteel € 8.789,- bruto per jaar….da’s € 730,- bruto per maand….mmmmmmm dat wordt misschien wel langer door werken… So much voor de 1e pijler.

Wat zit er in de 2e pijler? Dit is pensioen dat je opbouwt bij een werkgever. Als die tenminste iets voor pensioen heeft geregeld en jij mee hebt gedaan. Je kunt dit zelf zien door eens te kijken op www.mijnpensioenoverzicht.nl (inloggen met de DigiD). Je ziet dan wat je via werkgever(s) hebt opgebouwd. De meeste Nederlanders hebben tegenwoordig meerdere werkgevers en niet meer 1 werkgever voor het leven. Je krijgt dus te maken met verschillende soorten potjes en regelingen. Dat kan best verwarrend zijn.

De 3e pijler is jouw individuele pensioenvoorziening. Hier kun je fiscaal aantrekkelijk sparen voor later. Je stelt het inkomensbelasting betalen dan eigenlijk uit tot na je pensioen. Hier zijn verschillende producten voor. Je kan ook zelf geld opzij zetten en dat niet labelen als pensioen. Het voordeel is dat je meer flexibiliteit hebt, minder is dat je geen gebruik kan maken van fiscaal voordeel.

Dit zijn de 3 pijlers die zorgen voor jouw inkomen als je met pensioen gaat. Je kan echter ook eens kijken naar het geld dat je nodig denkt te hebben als het zo ver is. Het is een beetje koffiedik kijken natuurlijk want je weet niet hoe het gaat met jouw relaties en jouw gezondheid de komende, in mijn geval, 25 jaar. Maar laat ik eens aannemen dat ik super gezond blijf en eeuwig verliefd dan kan ik ook zorgen dat bepaalde kosten minder zijn. Geen schulden meer bijvoorbeeld en/of de hypotheek afgelost. Je hypotheek aflossen is sowieso handig voor 2036, in mijn geval, want daarna (maximaal 30 jaar renteaftrek) heb ik geen fiscaal voordeel meer. Mijn woonlasten zijn dan lager dan nu of als ik mijn huis verkoop en ga huren heb ik met de huidige overwaarde ook een leuk potje. Ik heb wel met mezelf en mijn liefde afgesproken dat we de wereld blijven ontdekken, avonturen nu ondernemen en niet pas later als we groot zijn. Hoe zit jij er in…denk jij hier wel eens over na…later….wil jij een tussenpensioen? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal.

Financial Peace

Wie wil dat nou niet? Het is helaas niet voor iedereen een mogelijkheid. Het begin is een goede blik werpen op jouw eigen financiën op dit moment. Hoe heb je alles geregeld? Wat kosten jij en eventueel jouw  gezin per maand? Heb je de beste deals? Gooi je geld weg omdat je te druk bent en geen tijd of zin hebt om er naar te kijken. Meerdere  bedrijven en dienstverleners hopen daar op en koesteren hun slapers.

Als je dan duidelijk hebt wat er bij jou binnenkomt en uitgaat is de volgende vraag: wat wil je?Wat is geld voor jou? Status, zekerheid, vrijheid of totaal onbelangrijk. Wat was jouw geldverhaal vroeger en wat voor een uitwerking heeft dat nu nog op jou? Was er te weinig en loop je rond met het gevoel dat je eigenlijk altijd te kort komt en recht hebt op meer.  Of was er altijd genoeg en ben je opgegroeid met het vertrouwen dat het altijd wel goed komt. Het is al gebeurd, dus daar kan je niets meer aan veranderen, maar het geeft vaak wel een verklaring waarom je een bepaald gevoel bij geld hebt.

Al naar gelang van jouw huidige leven, gezinssituatie, beroep  en jouw dromen voor de toekomst kan je je een beeld vormen over wat je nu en later zou willen. Wat of hoeveel heb je daar eigenlijk voor nodig? Voor sommige dingen heb je misschien helemaal niet zo veel geld nodig en kunnen al gehaald worden met wat creativiteit of door tijdelijk zaken aan te passen. Soms kun je een plan maken om datgene dat jij echt, echt, echt wil doen in jouw leven toch te behalen. Als je het maar opknipt in stukjes. Door er eens goed naar te kijken blijkt het misschien toch haalbaar. Niet meteen, maar misschien over 10 jaar tijd of eerder….

De vraag “Wat zou jij doen als je de staatsloterij wint?” is een mooie manier om te kijken hoe en of jij jouw leven zou aanpassen. Ik hoop voor jou dat het niet al te veel is, want dat betekent dat je jouw leven nu al leeft zoals je zou willen en doet wat je wil doen. Een klant van mij riep laatst uit “Ik heb nu financial Peace, wie wil dit nu niet!”. Niet dat alles zeker is. Sterker nog,  ze staat op het punt een grote uitdaging aan te gaan, maar ze doet het bewust en met groot enthousiasme.

Ik wens jou ook Financial Peace voor 2018!

Het is al erg genoeg…..

Ik zit thuis te luisteren naar de mooie muziek die we draaiden bij de uitvaart van mijn vader. Ik weet dat het goed is, maar ik mis hem enorm. Dan lees ik in Volkskrant een artikel over hoe het aantal conflicten bij erfenissen blijft toenemen. “Als familieleden het contact met elkaar verbreken, is dat in de helft van de gevallen vanwege een ruzie over geld, vaak een erfenis”. Hoe erg is dat? Eerst het verdriet van een eeuwig verlies en daarna verlies je gewoon nog meer naasten.

Er is veel  veranderd de afgelopen jaren. Er is in veel families meer vermogen om te verdelen door de toegenomen welvaart en het toegenomen eigen huizenbezit. Er is vaak sprake van meerdere en/of  verschillende soorten relaties in een mensenleven en eventueel samengestelde gezinnen. Dat kan het afhandelen van een nalatenschap allemaal behoorlijk complex maken.

Het gaat over de verdeling van het vermogen, de bezittingen,  de spullen en soms de schulden, die iemand verzameld en/of gespaard heeft tijdens zijn of haar leven. De verdeling vindt plaats onder de nabestaanden die er volgens de wet recht op hebben of volgens de instructies die de overledene heeft laten vast leggen in een testament.  Bijvoorbeeld een donatie aan een goed doel.

Je kan de naasten om jou heen laten weten wat jij wil door het opstellen van een testament . Dat kost geld, maar kan door slimme constructies ook veel geld besparen in de vorm van minder successierechten. Het is dan wel zo dat je een keer  bezig moet zijn met 2 onderwerpen die niet erg populair zijn. Geld en de dood, een fatale combinatie. Als je je hier een keer overheen kan zetten dan kan je duidelijkheid scheppen en misschien wel voorkomen dat er  ruzie ontstaat over wat jij nalaat.

“Het is maar geld!”, roepen veel mensen,  maar meestal komen er veel  emoties en gevoelens bij kijken. De verdeling van “zaken van waarde” gaat ook vaak om de waardering die iemand voelt en recht op heeft (of denkt te hebben). Zaken en emoties die bij leven al moeilijk waren om te bespreken komen nu ook vaak naar boven. Nu de pijn van het verlies nog vers is komt er nog een dimensie bij.

Creëer duidelijkheid voor je omgeving. Laat weten wat jouw wensen zijn. Als je wil, laat je nabestaanden zo goed mogelijk achter. Neem die stap en regel het in 1 keer goed en pas het ook weer aan als jouw omstandigheden veranderen. Goed verzorgd achter blijven kan een beetje troost bieden in al moeilijke tijden.

Saving for a rainy day….

Het hebben van spaargeld wordt over het algemeen aangeraden. Het levert momenteel echter bijna niets op. De meeste banken zitten op 0,1% waar het een paar jaar geleden toch 2 a 3% was. Dus hoor ik veel mensen roep dat sparen totaal geen zin (meer) heeft.

Spaargeld levert je echter meer op dan die 0.1%. Het maakt je minder kwetsbaar als het even tegenzit of je voor onverwachte uitgaven komt te staan. Laten we wel zijn als er iets kapot gaat dan volgt er meestal ineens meer. Onaangename uitgaven lijken zich altijd te clusteren. Het is nooit een ding, maar de wasmachine, autoreparatie en ja hoor de laptop is nu ook echt dood. Alles tegelijk. Dan is het fijn als dit niet al te grote problemen oplevert of niet al te lang hoeft te duren om te laten maken c.q. te vervangen. Op www. Nibud.nl kun je berekenen wat zij jou aanraden voor jouw persoonlijke adviesbuffer. Het is redelijk standaard dus kijk kritisch of het meer (afhankelijk van jouw smaak in spullen) of minder kan zijn.

Het kan je ook gemoedsrust geven als er iets onverwachts gebeurt. Met je werk, ontslag of als er bijvoorbeeld een opdracht niet door gaat of een klant failliet gaat. Of met je gezondheid waardoor je rustiger aan moet doen of zelfs een tijdje helemaal niet kan werken. Of de gezondheid van je kind, familielid of vriend. Je wil er dan zijn voor hen en dus liggen je prioriteiten (als het kan) een tijdje anders en komt er minder of niets binnen. Het hebben van een noodfonds is dan erg fijn.
Kijk naar de maandelijkse lasten van jou en jouw gezin (met of zonder bezuinigingen dat is aan jou). Maak een keuze hoeveel maanden jij jezelf en je familie wil “geven” voordat er eventueel drastischere maatregelen genomen moeten gaan worden, omdat het allemaal langer duurt dan voorzien of nooit meer hetzelfde kan worden. Is dit 3 maanden, 6 maanden of zelfs een jaar?

Ik ben me er van bewust dat niet iedereen in staat is om te sparen. Als je nu schulden hebt is het ook zeker raadzaam om eerste de schulden met hoge rente af te lossen in plaats van te gaan sparen. Ook kost het tijd om deze buffers aan te leggen, maar als je niet begint komen ze er zeker nooit. Dus ook al is de spaarrente minimaal tot niet bestaand, bedenk bij jezelf hoe lekker het is of kan zijn als jij kan dansen in de regen….

Geld is vrijheid

Vrijheid is het eerste woord dat in ieder geval bij mij op komt als je mij vraagt wat geld is.

Mijn spaarrekening zorgt er voor dat ik een grotere vrijheid geniet dan mensen die van salaris tot salaris leven, of zelfs in de schulden terecht zijn gekomen. Het zorgt er voor dat ik geen of minder werk hoef te doen dat ik niet wil doen. Dat ik die doelen kan nastreven die ik wil. Op zijn tijd natuurlijk, want de status van totale financiële vrijheid heb ik (nog) niet bereikt. Ik heb jaren gekend dat ik een heel leuk salaris had. Ik had een hele goedkope huurwoning en was dus in staat om een leuke buffer op te bouwen. Die buffer is nu al meerdere malen van pas gekomen. Als ik even geen werk kon vinden of besloot me tijdelijk op een project te storten dat niet (direct) geld oplevert. Tegelijkertijd kan ik echter de wereld blijven ontdekken door te reizen naar die plekken die ik graag wil zien. Voor mij is dat een belangrijk levensdoel om mijn nieuwsgierigheid te stillen en avonturen te beleven.

Dit klinkt misschien als luxe en dat is het eigenlijk ook. Ik heb gelukkig nooit schulden gehad dus dan kun je eerder met een opbouw van een buffer beginnen. Ik ben er wel mee begonnen. Toen ik minder geld ging verdienen, omdat ik voor mezelf begon, heb ik als eerste mijn uitgaven eens goed onder de loep genomen. Waar geef ik mijn geld aan uit per maand? Per jaar? Welke contracten heb ik al lang niet meer bekeken en uit onderhandeld? Waar heb ik zeker behoefte aan en waaraan minder of niet meer? Welke jaarlijkse kosten komen iedere keer terug en wanneer in het jaar komen die rekeningen binnen. Na een paar uur had ik een mooi overzicht wat ik gemiddeld in de maand kwijt ben. Ook rekening houdend met mijn reizen. Die zijn overigens meestal met huizenruil. Een leuke manier van reizen en zo haal je nog eens meer plezier uit jouw huis. Ik heb zicht op mijn minimale kosten en welke bandbreedte ik heb als ik meer uitga geven. Ik heb gemerkt dat als ik meer geld ga verdienen ik meteen meer geld uitgeef aan kleding, etentjes, café bezoek, boodschappen, uitjes en kleine impulsaankopen. Soms wel een verdubbeling of verdriedubbeling ten opzichte van de tijden dat ik wat meer moet/wil opletten.

Door het weten wat die bandbreedte is kan ik kijken wat voor werk ik wil doen, losse opdrachten, projecten, vrijwilligerswerk of een vaste baan die bij mij past. Ook al betaalt het wellicht minder dan ik eerst had. Hoeveel uur per week ik moet/wil werken. Aan 1 ding of meerdere dingen tegelijkertijd en toch genoeg tijd over hou voor mijzelf en de belangrijke mensen in mijn leven.

Lukt het altijd om dit perfect te krijgen? De ene keer meer dan de andere keer! Belangrijk is dat ik de consequenties van de keuzes die ik maak accepteer. Als iets niet werkt zoals ik het graag zou willen, wat natuurlijk ook gebeurt, heb ik daar meestal vrede mee. Dat kan ook, want er is een buffer. Wordt het langdurig dan moet ik het anders gaan doen en wie weet wat dat weer voor een mogelijkheden gaat brengen. Kortom weet wat jij waard bent en wat je nodig hebt, dat geeft vrijheid!

Wil je hier hulp bij? Neem dan contact met mij op.

26% ?! Jezus…Geld lenen aan familie of vrienden…doen of niet doen?

AMSTERDAM – Meer dan een kwart van de Nederlanders (26%) viert dit jaar geen Kerstmis met familie. Dat blijkt althans uit een enquete van Netwerk Notarissen onder meer dan 1300 personen. In 2013 constateerden de notarissen nog dat 12% het kerstdiner met familie aan zich voorbij liet gaan. Uit de familiemonitor blijkt verder dat meer dan de helft van de Nederlanders geen contact meer heeft met een of meer familieleden. Meestal zijn dat broers of zussen. De belangrijkste reden voor het verbreken van het contact is ruzie over geld. In driekwart van de gevallen geven mensen aan dat de breuk onherstelbaar is.

Ik weet niet hoe vaak ik vroeger toen ik nog bij de Rabobank werkte heb gevraagd: “heeft u niet nog familie of vrienden die u geld kunnen lenen?”. De gevraagde financiering kon soms niet helemaal, of helemaal niet, verstrekt worden. Bij sommige mensen was dat geen probleem. Andere ondernemers wilden dat nooit van hun leven! Is het nou wel of niet goed om te lenen aan vrienden of familie?

Het is belangrijk om te weten waar de lening voor bedoeld is:
1. Help je mee om iets op te bouwen, te creëren?
2. Los je er een probleem mee op?
3. Verplaats of verdoezel je een probleem?

Bij het opbouwen/creëren ben je feitelijk bank aan het spelen. Duidelijk moet zijn wat jouw rol is. Ben je een mede-ondernemer of deelnemer en heb je een stem in hoe de dingen gaan? Of ben je alleen investeerder, stille vennoot, en wil je een vooraf afgesproken rendement. Hoeveel risico ben jij bereid te nemen? Wat gebeurt er met jou en met jouw financiële situatie als jij jouw geld niet terug krijgt? Als je in de problemen komt NIET doen. Alleen met geld uitlenen dat je over hebt (net als beleggen) en kwijt mag raken. En nog belangrijker wat gebeurt er met jullie relatie? Stel je je echt op als bank en wil je kost wat kost je geld terug….met rente. Of accepteer je jouw verlies en laat je de relatie voor gaan? In alle gevallen zal je je goed moeten verdiepen in de plannen en in alle personen (ook die vriend van je neef of echtgenoot van je zus) die deze plannen tot uitvoer gaan brengen. Momenteel is de spaarrente echt zeer laag dus kan meer rendement interessant zijn voor jouw spaargeld. Hou wel in de gaten hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico. Neem ook het rendement uit jullie relatie mee!

Als iemand in de problemen zit is het een heel ander verhaal. Krijg je het hele beeld en weet je precies wat er gebeurt of aan de hand is dan kun je overwegen om iemand te helpen. Vraag jezelf wel of je het geld geeft of leent. Kan diegene aan wie je geld leent jou ruim terug betalen binnen de termijn die jullie samen afspreken? Bespreek ook wat er moet gebeuren als de afspraken even niet nagekomen kunnen worden. Heel vaak schaamt degene die het geld heeft geleend zich dat ze de afspraken niet na kunnen komen. Zwijgen hierover kan echter meer problemen veroorzaken dan bijv. een week later de afspraken toch nakomen of de afspraken aanpassen. Spreek af om heel duidelijk en eerlijk te zijn, want anders ontstaat er veel ruis en dat is vaak niet nodig.

Als je geen duidelijk beeld krijgt waarom iemand geld nodig heeft pas dan op. Iemand geeft bijvoorbeeld aan dat ze de huur niet kunnen betalen of belastingen. Dit lijkt een hele duidelijke reden, maar waarom kan iemand dat niet meer? Hoeveel schulden heeft iemand eigenlijk en hoe lang al? Als je nu iemand geld leent is het acute probleem even opgelost, maar als er niet structureel iets verandert dan is het de volgende periode weer raak. Je hebt dat familielid of die vriend alleen nog meer schulden gegeven en in staat gesteld om de situatie waar hij of zijn iets aan moet gaan doen nog langer in stand te houden.

Zelf heb ik ook geleend aan vrienden. Soms ging het goed en soms (nog) niet. Belangrijk is dat je kunt blijven praten over wat er aan de hand is. Als je gek wordt als je het niet (op tijd) terug krijgt moet je het echt niet doen. Als je een probleem verschuift bedenk dan dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken! Iemand helpen kan ook heel mooi zijn en een goed gevoel geven…

Fijne feestdagen!

Wat is jouw cappuccinofactor?

Wat kost jij eigenlijk per maand? Het is mij opgevallen dat veel mensen mij wat glazig aan kijken als ik deze vraag stel. Zelf had ik, toen ik nog in loondienst werkte, ook geen idee. Ik kon sparen dus ging het goed. Maar toen werd ik ziek en dat duurde langer dan een paar maanden en dat heeft gevolgen. Zoals bij de meeste mensen werd mijn salaris gekort. Je salaris kan teruglopen tot wel 70% afhankelijk van jouw arbeidscontract en/of cao-afspraken. Ben je een freelancer dan is het helaas een teruggang van 100% als je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt of bent aangesloten bij een broodfonds. Niet kunnen werken=geen inkomen.

Een andere gebeurtenis waarin het noodzakelijk is dat je weet wat jouw kosten zijn per maand, is als jouw relatie ten einde loopt. Van jullie gezamenlijke inkomen moeten ineens 2 huishoudens leven. Naast alle emoties en te maken afspraken, als er kinderen in het spel zijn, kan het financiële plaatje ook nog een hele puzzel zijn. Wat ik ook veel tegen kom zijn mensen die heel graag iets anders willen gaan doen. Hun baan of werk niet meer leuk vinden, maar zeggen ”ik heb een hypotheek dus ik kan geen kant op”. Of mensen die minder willen gaan werken, maar denken dat dat niet kan.

In alle bovenstaande gevallen begint het met weten wat jij, en jouw gezin, nu eigenlijk kost(en).
Wat zijn al jouw vaste lasten per maand en jaarlijks? Huis, gas/water/elektriciteit, mobiel, internet, verzekeringen etc.? Hoeveel geef jij uit aan boodschappen, kleding, verzorging, leuke dingen? Wat zijn jouw grote uitgaven per jaar, vakantie of nieuwe wasmachine? Belastingbetalingen of leuker belastingteruggave? Ook is er is bijna altijd sprake van een cappuccinofactor. Die cappuccino die je iedere ochtend neemt voordat je in de trein-auto-fiets stapt… € 2,75 per kopje maal 5 werkdagen maal 47 weken = bijna € 650,00! Het is maar een voorbeeld en ik zeg zeker niet dat je jezelf dingen moet ontzeggen. Maar als je weet wat je doet, kun je het ook laten als het moet….Het begint bij weten.

Als jij weet wat je ongeveer kost per maand en waar zich in het jaar eventuele grote uitgaven bevinden, dan ben je beter voorbereid. Beter voorbereid op de kansen die zich voor doen om je leven leuker te maken. Stoppen met je bedrijf, minder gaan werken of juist starten met iets nieuws of voor jezelf beginnen. Beter voorbereid op de onvermijdelijke tegenvallers waar we allemaal, in meer of mindere mate, mee te maken zullen krijgen. Doe het nou maar eens en bepaal je eigen speelruimte en misschien is het niet zo erg als je denkt. Maar misschien ook wel en dan kun je deze kennis gebruiken als beginpunt om jouw reddingsplan te maken of om hulp te vragen.

Als je mijn hulp nodig hebt dan kun je mij bellen….06-12953239

Niet hard maar slim werken

2016 is bijna afgelopen. Hoe is het gegaan dit jaar? Heb je jouw jaarcijfers 2015? Aangifte 2015 betaald (au au au). Tijd om alles naast elkaar te leggen en te kijken of je naast hard werken ook het slimst werkt. Kom daarom naar mijn workshop en kijk naar jouw resultaten, leg verbanden en krijg inspiratie voor 2017. Individuele sessie zijn ook mogelijk.

Wanneer: woensdag 23 november 2016 van 19.30 tot 22.00
Waar: Bij mij op de Cornelis Trooststraat 8 III in Amsterdam
Prijs: € 35,- excl. BTW incl. koffie en thee met iets lekkers
Aanmelden (maximaal 5 personen): Eefje Korsten, KZadvies@outlook.com of 06-12953239

Big Magic

Ik heb net het boek BIG MAGIC gelezen van de schrijfster Elizabeth Gilbert. De kunst van creatief leven. Naast haar leuke, vlotte schrijfstijl heeft zij mij ook kunnen inspireren. We willen allemaal op zijn tijd (of vaker) nieuwe dingen proberen, mooie zaken creëren, zakelijke of persoonlijke doelen bereiken in ons leven.

Ik ben er erg goed in om op de bank te dromen hoe ik dat dan allemaal ga doen, morgen of overmorgen….of? Uitstellen doen we allemaal wel eens en daar is ook niets mis mee. Dromen moet kunnen. Niet alles hoeft of kan meteen. Maar het blijft een feit dat als je niets doet er ook vaak niets gebeurt. Het is soms gewoon eng om iets nieuws te beginnen, een verandering door te voeren. Kan ik het wel? Wat vinden anderen er van? Lukt het wel? Ik moest dan ook erg lachen om de suggestie om je angst uit te nodigen mee te gaan en een speech te geven. Lees onderstaand de speech van Elizabeth Gilbert aan haar angst:

angst

Het is soms ook gewoon prettig om zaken te bespreken met iemand. Angst verdwijnt of wordt kleiner als je hem uitspreekt. Beren op de weg blijken schattige konijntjes of zijn inderdaad zulke grote beren dat je maar beter een andere weg kunt in slaan…of even een zijpad. Maar als je niet gaat lopen dan zal je het niet weten, dus laten we gaan……