Wat is Geld?

Het is een noodzakelijk kwaad voor de een, een ruilmiddel of een absolute verslaving voor de ander.Sommigen verzuchten: “ Ik wou dat ik zonder kon”, en anderen kunnen er geen genoeg van krijgen.  “Geld bah”, gromt de een.  “Money makes the world go around, the world go around”, zingt weer een ander. Zoveel mensen, zoveel meningen…

Een interessante zienswijze vind ik dat geld staat voor vrijheid en integriteit. Geld staat synoniem voor vrij van zorgen, behoeften, honger en verveling. Ik denk dat veel mensen dit wel herkennen. Op een bepaald subtiel niveau vertegenwoordigt elke financiële transactie integriteit. Als er, na het bepalen van de prijs, geld van eigenaar wisselt , staat dat voor integriteit: naar elkaar, binnen relaties en naar jezelf.

Heel vroeger konden we alleen maar goederen en diensten ruilen. Door de introductie van geld werd de wereld van geven en nemen verbreed. Het kweekte nieuwe verhoudingen tussen mensen en gaf een nieuwe dimensie aan het menselijke vermogen tot vrijheid. Door geld konden we veel meer kiezen en krijgen wat we wilden hebben. Geld creëerde een nieuwe grenzeloze wereld, een soort voorloper van internet. Een wereld die diep geworteld was in ons besef van eerlijkheid en wederkerigheid. Geld kan niet zonder integere relaties. Voor geld is een eerlijk handel een absolute voorwaarde. Meningsverschillen moeten opgelost kunnen worden en er moet op een uitgebalanceerde wijze aan de behoefte kunnen worden voldaan van de makers en leveranciers van producten/diensten en de kopers.

Natuurlijk is geld ook nauw verweven met een lastig onderwerp: Moreel gedrag in de maatschappij. Het lijdt geen twijfel dat er kwaadaardige, gefrustreerde mensen zijn en onpersoonlijke organisaties die op een schadelijke manier met geld omgaan. Maar hoe is het eigenlijk gesteld met onze eigen integriteit? Doen ”zij” dingen die niet door de beugel kunnen, maar “wij” nooit? Of worden we gedwongen door ons werk of omstandigheden om dingen te doen die we niet willen doen? Begrijpen we zelf waarom we doen wat we doen en maakt dat bepaalde zaken wel OK? Ik denk dat we allemaal wel eens op of net over het randje heen gaan. Ik in ieder geval wel. De grote vraag is: Wat betekent geld voor jou en waar staat het voor in jouw leven?

Een nieuw jaar, een onbeschreven financieel blad….Ik wens jou veel voorspoed met integriteit!

Een gedachte over “Wat is Geld?

  1. Daniel

    Het klopt inderdaad dat niet iedereen graag met geld omgaat. Dit maakt het overigens niet minder belangrijk en dus is het heel belangrijk dat mensen die niet graag of niet goed met geld om kunnen gaan hier dan ook financiële hulp voor zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *