26% ?! Jezus…Geld lenen aan familie of vrienden…doen of niet doen?

AMSTERDAM – Meer dan een kwart van de Nederlanders (26%) viert dit jaar geen Kerstmis met familie. Dat blijkt althans uit een enquete van Netwerk Notarissen onder meer dan 1300 personen. In 2013 constateerden de notarissen nog dat 12% het kerstdiner met familie aan zich voorbij liet gaan. Uit de familiemonitor blijkt verder dat meer dan de helft van de Nederlanders geen contact meer heeft met een of meer familieleden. Meestal zijn dat broers of zussen. De belangrijkste reden voor het verbreken van het contact is ruzie over geld. In driekwart van de gevallen geven mensen aan dat de breuk onherstelbaar is.

Ik weet niet hoe vaak ik vroeger toen ik nog bij de Rabobank werkte heb gevraagd: “heeft u niet nog familie of vrienden die u geld kunnen lenen?”. De gevraagde financiering kon soms niet helemaal, of helemaal niet, verstrekt worden. Bij sommige mensen was dat geen probleem. Andere ondernemers wilden dat nooit van hun leven! Is het nou wel of niet goed om te lenen aan vrienden of familie?

Het is belangrijk om te weten waar de lening voor bedoeld is:
1. Help je mee om iets op te bouwen, te creëren?
2. Los je er een probleem mee op?
3. Verplaats of verdoezel je een probleem?

Bij het opbouwen/creëren ben je feitelijk bank aan het spelen. Duidelijk moet zijn wat jouw rol is. Ben je een mede-ondernemer of deelnemer en heb je een stem in hoe de dingen gaan? Of ben je alleen investeerder, stille vennoot, en wil je een vooraf afgesproken rendement. Hoeveel risico ben jij bereid te nemen? Wat gebeurt er met jou en met jouw financiële situatie als jij jouw geld niet terug krijgt? Als je in de problemen komt NIET doen. Alleen met geld uitlenen dat je over hebt (net als beleggen) en kwijt mag raken. En nog belangrijker wat gebeurt er met jullie relatie? Stel je je echt op als bank en wil je kost wat kost je geld terug….met rente. Of accepteer je jouw verlies en laat je de relatie voor gaan? In alle gevallen zal je je goed moeten verdiepen in de plannen en in alle personen (ook die vriend van je neef of echtgenoot van je zus) die deze plannen tot uitvoer gaan brengen. Momenteel is de spaarrente echt zeer laag dus kan meer rendement interessant zijn voor jouw spaargeld. Hou wel in de gaten hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico. Neem ook het rendement uit jullie relatie mee!

Als iemand in de problemen zit is het een heel ander verhaal. Krijg je het hele beeld en weet je precies wat er gebeurt of aan de hand is dan kun je overwegen om iemand te helpen. Vraag jezelf wel of je het geld geeft of leent. Kan diegene aan wie je geld leent jou ruim terug betalen binnen de termijn die jullie samen afspreken? Bespreek ook wat er moet gebeuren als de afspraken even niet nagekomen kunnen worden. Heel vaak schaamt degene die het geld heeft geleend zich dat ze de afspraken niet na kunnen komen. Zwijgen hierover kan echter meer problemen veroorzaken dan bijv. een week later de afspraken toch nakomen of de afspraken aanpassen. Spreek af om heel duidelijk en eerlijk te zijn, want anders ontstaat er veel ruis en dat is vaak niet nodig.

Als je geen duidelijk beeld krijgt waarom iemand geld nodig heeft pas dan op. Iemand geeft bijvoorbeeld aan dat ze de huur niet kunnen betalen of belastingen. Dit lijkt een hele duidelijke reden, maar waarom kan iemand dat niet meer? Hoeveel schulden heeft iemand eigenlijk en hoe lang al? Als je nu iemand geld leent is het acute probleem even opgelost, maar als er niet structureel iets verandert dan is het de volgende periode weer raak. Je hebt dat familielid of die vriend alleen nog meer schulden gegeven en in staat gesteld om de situatie waar hij of zijn iets aan moet gaan doen nog langer in stand te houden.

Zelf heb ik ook geleend aan vrienden. Soms ging het goed en soms (nog) niet. Belangrijk is dat je kunt blijven praten over wat er aan de hand is. Als je gek wordt als je het niet (op tijd) terug krijgt moet je het echt niet doen. Als je een probleem verschuift bedenk dan dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken! Iemand helpen kan ook heel mooi zijn en een goed gevoel geven…

Fijne feestdagen!

Een gedachte over “26% ?! Jezus…Geld lenen aan familie of vrienden…doen of niet doen?

  1. Henk Verstraten

    Ik denk dat het ook heel erg aan de situatie ligt waarin je familie of vrienden zich verkeren. Is het zo erg dat ze het huis uit worden geplaatst als ze geen geld geleend krijgen? Dan vind ik het toch een ander verhaal dan als het eigenlijk niet hard nodig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *