Tussenpensioen…laten we het ook leuk houden!

Ik heb net een boek gelezen over pensioenen. Het nieuwe werken aan je Pensioen van Sjaak Zonneveld. De ondertitel luidt: Reis rond de wereld in je beste jaren. Dat spreekt mij aan. Toen ik, 7 jaar geleden al weer, 6 maanden aan het reizen was door Azië en Australië viel het mij al op. Grote groepen grijze hoofden die ook aan het reizen waren. Eindelijk konden ze genieten van hun vaak welverdiende vrije tijd. Helaas konden de meesten, uitzonderingen natuurlijk daar gelaten, niet meer aan alles mee doen. De tempels van Angkor beklimmen. Met zip lijnen tussen de bomen bij Chiang mai. Duiken op de Gili eilanden. Het is toch fijn om deze dingen in een goede gezondheid en met enige souplesse te kunnen doen.

Aangezien velen van ons toch langer dan ons 65e door zullen moeten werken voordat wij een AOW gaan ontvangen is een tussenpensioen misschien geen slecht idee. Ik heb eens gekeken maar ik krijg AOW als ik 69 en 3 maanden oud ben….in 2040 dus zo ongeveer, maar dat is nog niet helemaal zeker. Ook wordt er gespeculeerd of er dan nog genoeg geld zal zijn voor de AOW, omdat er de komende jaren een behoorlijke scheefgroei gaat ontstaan tussen het aantal werkenden en gepensioneerden. Het AOW bedrag dat bij mij hoort is momenteel € 8.789,- bruto per jaar….da’s € 730,- bruto per maand….mmmmmmm dat wordt misschien wel langer door werken… So much voor de 1e pijler.

Wat zit er in de 2e pijler? Dit is pensioen dat je opbouwt bij een werkgever. Als die tenminste iets voor pensioen heeft geregeld en jij mee hebt gedaan. Je kunt dit zelf zien door eens te kijken op www.mijnpensioenoverzicht.nl (inloggen met de DigiD). Je ziet dan wat je via werkgever(s) hebt opgebouwd. De meeste Nederlanders hebben tegenwoordig meerdere werkgevers en niet meer 1 werkgever voor het leven. Je krijgt dus te maken met verschillende soorten potjes en regelingen. Dat kan best verwarrend zijn.

De 3e pijler is jouw individuele pensioenvoorziening. Hier kun je fiscaal aantrekkelijk sparen voor later. Je stelt het inkomensbelasting betalen dan eigenlijk uit tot na je pensioen. Hier zijn verschillende producten voor. Je kan ook zelf geld opzij zetten en dat niet labelen als pensioen. Het voordeel is dat je meer flexibiliteit hebt, minder is dat je geen gebruik kan maken van fiscaal voordeel.

Dit zijn de 3 pijlers die zorgen voor jouw inkomen als je met pensioen gaat. Je kan echter ook eens kijken naar het geld dat je nodig denkt te hebben als het zo ver is. Het is een beetje koffiedik kijken natuurlijk want je weet niet hoe het gaat met jouw relaties en jouw gezondheid de komende, in mijn geval, 25 jaar. Maar laat ik eens aannemen dat ik super gezond blijf en eeuwig verliefd dan kan ik ook zorgen dat bepaalde kosten minder zijn. Geen schulden meer bijvoorbeeld en/of de hypotheek afgelost. Je hypotheek aflossen is sowieso handig voor 2036, in mijn geval, want daarna (maximaal 30 jaar renteaftrek) heb ik geen fiscaal voordeel meer. Mijn woonlasten zijn dan lager dan nu of als ik mijn huis verkoop en ga huren heb ik met de huidige overwaarde ook een leuk potje. Ik heb wel met mezelf en mijn liefde afgesproken dat we de wereld blijven ontdekken, avonturen nu ondernemen en niet pas later als we groot zijn. Hoe zit jij er in…denk jij hier wel eens over na…later….wil jij een tussenpensioen? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *