Geld is vrijheid

Vrijheid is het eerste woord dat in ieder geval bij mij op komt als je mij vraagt wat geld is.

Mijn spaarrekening zorgt er voor dat ik een grotere vrijheid geniet dan mensen die van salaris tot salaris leven, of zelfs in de schulden terecht zijn gekomen. Het zorgt er voor dat ik geen of minder werk hoef te doen dat ik niet wil doen. Dat ik die doelen kan nastreven die ik wil. Op zijn tijd natuurlijk, want de status van totale financiële vrijheid heb ik (nog) niet bereikt. Ik heb jaren gekend dat ik een heel leuk salaris had. Ik had een hele goedkope huurwoning en was dus in staat om een leuke buffer op te bouwen. Die buffer is nu al meerdere malen van pas gekomen. Als ik even geen werk kon vinden of besloot me tijdelijk op een project te storten dat niet (direct) geld oplevert. Tegelijkertijd kan ik echter de wereld blijven ontdekken door te reizen naar die plekken die ik graag wil zien. Voor mij is dat een belangrijk levensdoel om mijn nieuwsgierigheid te stillen en avonturen te beleven.

Dit klinkt misschien als luxe en dat is het eigenlijk ook. Ik heb gelukkig nooit schulden gehad dus dan kun je eerder met een opbouw van een buffer beginnen. Ik ben er wel mee begonnen. Toen ik minder geld ging verdienen, omdat ik voor mezelf begon, heb ik als eerste mijn uitgaven eens goed onder de loep genomen. Waar geef ik mijn geld aan uit per maand? Per jaar? Welke contracten heb ik al lang niet meer bekeken en uit onderhandeld? Waar heb ik zeker behoefte aan en waaraan minder of niet meer? Welke jaarlijkse kosten komen iedere keer terug en wanneer in het jaar komen die rekeningen binnen. Na een paar uur had ik een mooi overzicht wat ik gemiddeld in de maand kwijt ben. Ook rekening houdend met mijn reizen. Die zijn overigens meestal met huizenruil. Een leuke manier van reizen en zo haal je nog eens meer plezier uit jouw huis. Ik heb zicht op mijn minimale kosten en welke bandbreedte ik heb als ik meer uitga geven. Ik heb gemerkt dat als ik meer geld ga verdienen ik meteen meer geld uitgeef aan kleding, etentjes, café bezoek, boodschappen, uitjes en kleine impulsaankopen. Soms wel een verdubbeling of verdriedubbeling ten opzichte van de tijden dat ik wat meer moet/wil opletten.

Door het weten wat die bandbreedte is kan ik kijken wat voor werk ik wil doen, losse opdrachten, projecten, vrijwilligerswerk of een vaste baan die bij mij past. Ook al betaalt het wellicht minder dan ik eerst had. Hoeveel uur per week ik moet/wil werken. Aan 1 ding of meerdere dingen tegelijkertijd en toch genoeg tijd over hou voor mijzelf en de belangrijke mensen in mijn leven.

Lukt het altijd om dit perfect te krijgen? De ene keer meer dan de andere keer! Belangrijk is dat ik de consequenties van de keuzes die ik maak accepteer. Als iets niet werkt zoals ik het graag zou willen, wat natuurlijk ook gebeurt, heb ik daar meestal vrede mee. Dat kan ook, want er is een buffer. Wordt het langdurig dan moet ik het anders gaan doen en wie weet wat dat weer voor een mogelijkheden gaat brengen. Kortom weet wat jij waard bent en wat je nodig hebt, dat geeft vrijheid!

Wil je hier hulp bij? Neem dan contact met mij op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *