Wat is jouw cappuccinofactor?

Wat kost jij eigenlijk per maand? Het is mij opgevallen dat veel mensen mij wat glazig aan kijken als ik deze vraag stel. Zelf had ik, toen ik nog in loondienst werkte, ook geen idee. Ik kon sparen dus ging het goed. Maar toen werd ik ziek en dat duurde langer dan een paar maanden en dat heeft gevolgen. Zoals bij de meeste mensen werd mijn salaris gekort. Je salaris kan teruglopen tot wel 70% afhankelijk van jouw arbeidscontract en/of cao-afspraken. Ben je een freelancer dan is het helaas een teruggang van 100% als je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt of bent aangesloten bij een broodfonds. Niet kunnen werken=geen inkomen.

Een andere gebeurtenis waarin het noodzakelijk is dat je weet wat jouw kosten zijn per maand, is als jouw relatie ten einde loopt. Van jullie gezamenlijke inkomen moeten ineens 2 huishoudens leven. Naast alle emoties en te maken afspraken, als er kinderen in het spel zijn, kan het financiële plaatje ook nog een hele puzzel zijn. Wat ik ook veel tegen kom zijn mensen die heel graag iets anders willen gaan doen. Hun baan of werk niet meer leuk vinden, maar zeggen ”ik heb een hypotheek dus ik kan geen kant op”. Of mensen die minder willen gaan werken, maar denken dat dat niet kan.

In alle bovenstaande gevallen begint het met weten wat jij, en jouw gezin, nu eigenlijk kost(en).
Wat zijn al jouw vaste lasten per maand en jaarlijks? Huis, gas/water/elektriciteit, mobiel, internet, verzekeringen etc.? Hoeveel geef jij uit aan boodschappen, kleding, verzorging, leuke dingen? Wat zijn jouw grote uitgaven per jaar, vakantie of nieuwe wasmachine? Belastingbetalingen of leuker belastingteruggave? Ook is er is bijna altijd sprake van een cappuccinofactor. Die cappuccino die je iedere ochtend neemt voordat je in de trein-auto-fiets stapt… € 2,75 per kopje maal 5 werkdagen maal 47 weken = bijna € 650,00! Het is maar een voorbeeld en ik zeg zeker niet dat je jezelf dingen moet ontzeggen. Maar als je weet wat je doet, kun je het ook laten als het moet….Het begint bij weten.

Als jij weet wat je ongeveer kost per maand en waar zich in het jaar eventuele grote uitgaven bevinden, dan ben je beter voorbereid. Beter voorbereid op de kansen die zich voor doen om je leven leuker te maken. Stoppen met je bedrijf, minder gaan werken of juist starten met iets nieuws of voor jezelf beginnen. Beter voorbereid op de onvermijdelijke tegenvallers waar we allemaal, in meer of mindere mate, mee te maken zullen krijgen. Doe het nou maar eens en bepaal je eigen speelruimte en misschien is het niet zo erg als je denkt. Maar misschien ook wel en dan kun je deze kennis gebruiken als beginpunt om jouw reddingsplan te maken of om hulp te vragen.

Als je mijn hulp nodig hebt dan kun je mij bellen….06-12953239

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *