Welk geldtype ben jij?

Het boek `Geld is niet waar het om draait` van Brent Kessel gaat ervan uit dat de manier waarop wij met geld omgaan geworteld is in onze vroegste ervaringen. Ook zijn wij geneigd steeds dezelfde inefficiënte gedragspatronen te herhalen. Die patronen zijn gegroepeerd aan de hand van acht financiële archetypen: diepgewortelde gedragspatronen en opvattingen ten aanzien van geld die ons ervan weerhouden om echt financieel vrij te zijn. Elk archetype heeft zijn eigen kracht en zwaktes. De meeste mensen vertonen een combinatie van een paar typen. De 8 archetypen zijn:

 8 Archetypen

 

Gevaren (negatieve aspecten) Kansen (positieve aspecten)
Bewaker Zorgen, angsten Alertheid, voorzichtigheid
Plezierzoeker Hedonisme, impulsiviteit Plezier, vreugde
Idealist Wantrouwen, aversie Visie, mededogen
Spaarder Hamstergedrag, gierigheid Zelfstandigheid, overvloed
Ster Pretenties, narcisme Leiderschap, stijl
Onschuldige Vermijdgedrag, hulpeloosheid Hoop, aanpassingsvermogen
Verzorger Zelfopoffering Empathie, generositeit
Imperium bouwer Hebzucht, dominant gedrag Innovatie, besluitvaardigheid

 

Als je deze link kopieert kun je de quiz zelf invullen (in het Engels). http://www.brentkessel.com/quiz/quiz.php?page=0 of google Brent Kessel quiz.

Niet geheel onverwacht komen er bij mij 3 typen uit. De spaarder, de bewaker en de plezierzoeker. De eerste 2 komen rechtstreeks voort uit mijn jeugd en opvoeding. De plezierzoeker heeft sinds een paar jaar meer de ruimte gekregen. In 2009 ben ik ernstig ziek geweest. Na mijn ziekte is er, naast de voorzichtigheid, zuinigheid en zelfstandigheid, ook iets in mij gekomen van `waarom wachten… ik leef nu!`. Of zoals een goede vriend altijd roept `je laatste hemd heeft geen zakken`. Dit klinkt misschien beetje morbide, maar ik was te veel aan het wachten tot later. Maar wanneer komt later eigenlijk? Ik ging dingen doen die ik al heel lang wilde doen. Een lange reis maken, leren schilderen, eindelijk naar New York. Veel reizen, nieuwe dingen leren en ontdekken, genieten. Op een bankrekening kun je nu eenmaal geen herinneringen zetten….

Het is grappig als je naar de mensen om je heen gaat kijken en ziet welke verschillen en overeenkomsten er zijn qua geldtypen. We hoeven en kunnen niet allemaal op elkaar lijken. Als we elkaar maar begrijpen in onze verschillende relaties. In onze liefde, familie, vriendschappen en zakelijke relaties. Geld kan een behoorlijk stoorzender zijn of worden. Geld brengt vaak een hoop emotie aan de oppervlakte. Een eerste stap om dat minder zo te laten zijn is dat je in ieder geval weet waar jij zelf vandaan komt. Hoe jij in elkaar zit als geldtype….

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *